Her perşembe günü yapılan grup toplantılarının bir özeti niteliğindeki raporlar bu sayfada yer alıyor. Raporlar, konuşulan konuları ve varılan kanıları toparladığından genel bir dil kullanılmakta.

12 Temmuz 2007 Perşembe

Rapor 17 - Amidalılar

Amidalılar kitabının incelendiği bu haftaki toplantımızın ayrıntıları:

Toplantı Kürtlerdeki ayrı devlet politikasının ne kadar yaygın olduğu sorusuyla başladı. Sonrasında Gündüz Aktan'ın Neşe Düzel'le yaptığı ropörtajdan bahsettik. (bkz. http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=226376.)

Amidalılar kitabının dili ve yazarın tavrı, kişilerin yaşam hikayelerini keserek ya da yönlendirerek konuyu her seferinde sürgünlüğün psikolojisine, yarattığı yıkıma getirmesi dolayısıyla eleştirildi.

Kitabın giriş bölümündeki "sürgünler tarihi" bölümü üzerine konuştuk. Yurt genelinde sürgün edilenlerin de kendilerini bir çeşit "sürgün" olarak algılaması dikkat çekiciydi.

Kitap genelinde, Kürt ya da sol hareket içindeki ayrışmalardan bahsettik. Örnegin Kürt hareketi içindeki ayrışmanın bize ne kadar tuhaf geldiginden... Bunun da nedeni kafamızda yer eden tek tip bir Kürt ya da sol hareketi imajının varlığıydı. Aynı tecrübenin Ermeni hareketinde de yaşandığını fark ettik: Tek tip bir Ermeni toplumu varmış gibi bakıyoruz olaylara.
Okudukça derinleşiyoruz elbet, ama resmi tarihin yıkmamız gereken çerçeveleri bakış açımızı sürekli etkiliyor. Bunun farkında olmak da iyi bir şey...

Yine yaşam hikayelerinin hep aynı noktada bağlandığını konuştuk, sürgünlügün psikolojisi, mağduriyet, affedicilik, hüzün, özlem...

Sürgün deyince aklımıza Avrupa şehirlerine sürgünler geliyor. Sanki oralarda rahat bir hayata kavuşuyorlar gibi... Bir konslosluğunun olmasını özlemek nasıl bir şey? Yurtiçi sürgünleri, zor yaşam şartları, yalnızlık... Liste sürekli genişliyor....

Bu haftanın kitap önerileri:
Migirdiç Margosyan; Tespih Taneleri
Fethiye Çetin; Anneannem
Meltem Ahıska; Radyonun Sihirli Kapısı
Hans Lukas Kieser; Iskalanmış Barış
Türkiye'nin Toplumsal Hafızası, Tesev kitapları

Hiç yorum yok: